DIY: Sy egen duk.

Du tar med noe fra huset til stoffbutikken om du ønsker en duk som matcher stua du har. Så velger du deg noen stoffer som harmonerer for deg. Så må alt stoffet vaskes, slik at duken ikke vil krympe i vask i etterkant. Jeg kjøpte til duken 1 meter tynn vatt (holder til flere duker), 1 meter grønn, drøyt 0,65 meter småblomstret og 1,2 meter linfarget, holdt til 2 duker.

Stryk stoffet, og det legges på skjærematta. Midten på stoffet bør ligge langs en av linjene. Finskjær stoffet slik at det blir beint, og skjær fire striper av hver farge. Kan hende det må fin skjæres på nytt etter 3 striper. Må sjekkes. Her er hver stripe skjært i 4 1/2 inch. Linjalen og matta er merket med inch. Linjalen må det festes antiskli under, slik at den slipper å skli på stoffet. Hold fast og klem linjalen ned på tøyet under kutting. Se litt lenger ned i innlegget om du lurer på kuttinga. Når du har skjært remser, så er det dags å sy disse sammen. De legges rette mot rette. De syes sammen. Brukte en quiltenål og en inchfot på maskina.  På første remse starter du å sy oppe, på neste nede, så oppe, så nede. Dette har visst seg å gi et jevnere resultat.


Når du har sydd sammen alle remsene ser det slik ut, og du må stryke duken. Slik at alle sømrommene på baksiden vender samme vei. Ble rådet om å stryke det mot mørkt felt, og man må stryke på retten og strekke slik at sømmene blir pene.

Så kuttes stoffet i nye biter på 4 1/2 inch.

Resultatet blir slik.

Så skal disse syes sammen slik at mørkt felt treffer lyst og motsatt. Sømrommene vil gå motsatt vei, og disse brukes for å låse sømmen. Det er svært viktig at hjørnene møter hverandre. På min maskin fungerer det best når man fester med nåler her sømrommet møtes og litt før og litt etter.

Ble på kurset frarådet å kjøre over nålene med maskinen. Så disse fjerner jeg rett før jeg kjører på dem :)

Når alle 4 hjørnene møtes ser det slik ut. Er det ujevnt på man ta opp noen sting og gjøre det på nytt. På bildet her er ikke sømmene strøket.

Når man har sydd sammen stripene. Engang oppefra, neste nedenfra, så må man stryke alle sømrommene samme vei og stryke ut sømmene, så lappene legger seg pent.

Vil man ha et stoff i enden av lappene, så skjærer man dette litt større enn bredden på duken, og syr det på rette mot rette i hver ende av duken, så likens på andre siden. Så stryker man sømmen og sømrommet , slik at alle sømmene på baksiden peker samme vei.Stryking vil også fiksere sømmene.

Så klippes alle tråder som er løse.

Man stryker og setter på bakstykke med tynn vatt i mellom. 


Det er lurt at vatt og bakstykke er litt større enn duken, da de har lett for å skli litt utover under sammensying. Så bruker jeg limspray å fester framstykke til vatt og bakstykke til vatt, slik at duken ligger stabil under neste sammensying.

Man syr sammen alle tre  delene, slik at alt ligger mer stabilt. Det er lurt å merke av hvor du skal sy.Dette gjør jeg med linjalen. Legger den fra hjørne til hjørne. Viktig sømmen går gjennom krysset.Bruker her en pren for å merke av i stoffet. Finnes ulike tusjer, kritt som kan gjøre samme nytta. Selv likte jeg dette verktøyet godt. Byttet fot på maskinen til en overtransportørfot, som er egnet for å sy gjennom flere lag stoff. Jeg øker stinglengda. Så syes det overalt hvor prenen har merket. Duken må så finskjæres i rett størrelse. Kutter vekk unødvendig stoff, og passer på at duken er rett og fin. Like bred overalt.


Så skjæres stoffet som skal brukes til kant, og strykes siden på midten. Stoffet må vinkelskjæres. Det skal passes på at skøyting av kanten ikke kommer i hjørnene av duken og siden legges det rette mot rette på duken. Jeg bytter tilbake til inchfot for en helt jevn søm i kanten.

Slik retter jeg stoffet. Legger kanten midt på stoffet kant i kant med en av linjene på matta slik at siden jeg ønsker å jevne blir liggende litt over en strek. Så legges linjalen varsomt på, slik at jeg får kuttet stoffet helt jevnt. 

Kutteren legges med bladet inntil linjalen, og hold bladet i 45 grader for å kutte stoffet. Husk å klemme linjalen mot stoffet.Resultatet ble fire striper med 2 1/2 inch til lukkekant på duken. Fordelen med å lage lukkekantene selv er at det er et hav av muligheter. Stoffstrimlene strykes midt i to. Stripen skal på første enden kuttes av med 45 graders vinkel. Så skal stoffstrimlene syes sammen rette mot rette i vinkel.  Det skal syes på diagonalen. Jeg bruker linjalen og pren til å merke hvor det skal syes. Så sjekker jeg etterpå at det sammensyinga ble kant i kant. Så klipper jeg av overfødig stoff over sømmen.. Evt sprette, og ta sammensyinga på nytt om det blir skjevt.

På slutten syes lukkekanten på rette mot rette på framsiden, Til du kommer til hjørnet. Her skrår du opp til hjørnet og starter på neste siden på enden. Når du er ferdig med lukkekantens framside, så syes baksiden av lukkekanten igjen for hånd.


Et ferdige resultatet etter stryking :)

4 kommentarer

fruensvilje

04.04.2016 kl.18:34

hi hi ,flott arbeid,men jeg melder pass ) er heldige å ha ei venninne som syr slike duker,så jeg har da kjøpt noen av sorten

fjellgeitbundingen

04.04.2016 kl.21:43

fruensvilje: Hei, det er flott å kjøpe andres arbeid, men jammen var dette litt artig også. Og det er en hel verden innen søm også, og målet mitt er å bli litt flinkere å sy også. Ikke bare duker, men hva hjertet måtte begjære. Det er så masse der ute som er flott, men så er matriale i vesten i lite holdbart stoff, så det hadde vært knall bra å få sydd den i ren ullstoff i stedet for akryll f.eks.

frodith

04.04.2016 kl.19:41

Du har blitt skikkelig sydame du :-) Blir fine duker <3

fjellgeitbundingen

04.04.2016 kl.21:47

frodith: He he, ingen sydame akkurat. Kunnskapen begrenser seg ennå til å sy nettopp duk, men håper å utvide reportoaret etterhvert da :)

Skriv en ny kommentar

hits